tabs

✿Followers✿

22 November 2010

Lelaki dan Ego

Lelaki sering dikaitkan dengan ego yang kuat. Lelaki, kalau dalam bilik kuliah, sukar bertanya kepada pensyarah, kerana kadang kala rasa takut orang anggap dia bodoh kerana bertanya. Kadang kala lelaki sanggup tak faham dalam kelas, hanya kerana ego untuk bertanya.

Ego yang dimaksudkan di sini bukanlah ego yang berkaitan dengan konsep id dan pemenuhan libido seperti yg dinyatakan oleh Sigmund Freud, kerana ego memang penting untuk meningkatkan self-esteem. Self-Esteem yang melampau menjadikan orang itu ego sehingga tidak kena pada tempatnya.

Simptom-simptom EGO boleh dilihat:
1. Jenis yang pertama ialah lelaki yang EGO yang sangat tinggi atau dengan kata lain SOMBONG BODOH. Mereka ini suka mengemukakan pandangan dan tidak boleh dikritik. Jika dikritik, mereka akan cepat melenting. Jika diberi cadangan atau idea kepadanya, mereka ini akan tolak mentah2 cadangan itu. Ini ego peringkat tinggi yang saya kira sudah ada kebodohan yang tersendiri.

2. Jenis kedua EGO ialah tinggi juga, iaitu mereka yang suka bagi pandangannya sahaja dalam forum. Sekalipun dia tidak melenting jika dikritik, tetapi dia tidak pernah pun, dia sukar untuk berterima kasih kepada idea orang lain yang bernas. Dalam artikelnya, sama ada di blog atau diforum, hanya dilontarkan kepadanya saja.

3. Antara jenis EGO yang lain ialah mereka ini suka copy-paste artikel orang lain di forum-forum, tanpa menyatakan sumbernya. kalau boleh biar orang anggap itu artikel asalnya, walaupun dia tidak mengaku. At least dia boleh berbangga dengan hasil idea orang lain.

4. Dalam tazkirah atau penulisan ilmiah, ada juga yang EGO dalam menulis ini. Contohnya mereka mengemukakan pandangan atau idea tanpa menyebut saluran yang mereka dapat. saya bagi contoh, orang itu membaca artikel tentang Syiah yang ditulis oleh Maulana Asri Yusuf, dalam artikel tersebut, Maulaua Asri bawakan kitab-kitab syiah yang menyeleweng. Maka orang yang ego ini akan tulis artikel berkenaan dengan kitab Syiah yang menyeleweng ini, tanpa memberi kredit pun atau tak sebutpun saluran ideanya yang asal iaitu tulisan Maulana Asri Yusuf.

5. Perangai EGO lelaki yang boleh anda perhati ialah, bila seseorang itu baca satu artikel yang menarik dalam forum, dia tidak menyampuk dengan ucapan terima kasih atau seumpamanya tanda menghargai ilmu baru, tetapi dia cuba berbicara tentang isu lain yang kadang kala tak de kena mengena pun. Dengan tulis begini, bagi dirinya, orang akan nampak seolah2 dia sudah tahu tentang ilmu dalam artikel tersebut. So, dia tak mahu dilihat jatuh. Ada yang kadang kala sekadar ingin menambah idea sambil mengkritik artikel asal, sedangkan dia sendiri tidak mampu untuk menulis karya ilmiah yang baik.

6. Simpton lain pula, dalam apa jua isu, orang EGO akan cuba memberikan pandangan walaupun dia tidak tahu tentang sesuatu perkara. Paling kerap adalah dalam bab agama dan bab komputer. BIla ada org bertanya tentang hukum mula dia panas punggung mencari2 jawapan di forum lain semata2 nak menunjukkan dia tahu. Namun begitu hal ini tidak melibatkan mereka yag benar2 ingin membantu. Ada juga yang suka jawab soalan tetapi mereka bukanlah ego, cuma mereka pernah jumpa jawapan di forum2 atau sumber2 dalam internet, dan mereka ini membantu. ini sikap yang baik juga.

7. Selain itu, orang EGO boleh dilihat ialah mereka sukar untuk meminta maaf andainya dia tersalah bawa fakta. SUkar untuk membetulkan semula dan sukar untuk meminta maaf.

8. Mereka yang cuma tahu mengkritik idea atau cadangan orang lain sedangkan dia tidak pernah pun membawa satu idea, cadangan, atau artikel yang berKREDIBILITI untuk dikongsi bersama. Paling tidak, kalau abis2 tak boleh kritik pun, mereka akan menambah isu dan fakta. At least nak tnjuk dia pun tahu jugak.


EGO ini sebenarnya ada juga pada perempuan tetapi jarang. Jika diperhati dalam forum2 kebanyakan perempuan lebih bersedia dengan sikap INGIN BELAJAR, boleh merendah diri, boleh bertanya jika tak tahu, dan sebagainya. Kadang2 remeh2 pun tanya. Tapi sekurang2nya mereka tidak ego.

Ego kalau menurutp psikologi bukanlah satu sifat yang tak elok. Ia mesti ada kepada seseorang berjiwa
lelaki. Tetapi berpada2 lah... adakalanya merendah diri tidak merugikan apa-apa pun!

thanks to: forum sahabathijjaz.net

p/s : i don't know y i post this~ but i just feel like want to share it with everyone~ :p

No comments: